Dezbatere în Parlamentul European privind noi reguli de evaluare a ţărilor din Spaţiul Schengen. Doi experţi, un ceh şi un francez au venit cu argumente pentru evaluările Schengen. Mai mulţi euro-parlamentari români au criticat însă poziţia expertului francez.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Există două probleme. Pe de o parte, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că e nevoie de noi evaluări pentru ţările care sunt membre ale Spaţiului Schengen şi a introdus această propunere în dezbaterea Parlamentului European. Evaluările urmează să se aplice ţărilor care sunt deja membre Schengen.
Pe de altă parte, Franţa vrea să profite de ocazie, pentru a înăspri condiţiile de aderare pentru România şi Bulgaria. Expertul francez prezent la dezbaterile din Comisia de Libertăţi a Parlamentului European spune că la aderarea în Spaţiul Schengen e nevoie ca şi crima organizată sau corupţia să fie luate în calcul.
Poziţia expertului francez a provocat însă nemulţumirea euro-deputaţilor români, care consideră că aşa ceva nu se poate aplica, pentru că ar reprezenta o discriminare şi o încălcare a acordului Schengen. Parlamentarii români au fost ajutaţi în pledoaria lor şi de argumentele unui alt expert din Cehia.
Comisia Europeană nu a susţinut joi explicit nici una dintre părţi. Reprezentantul Comisiei a spus însă că dacă evaluarea României şi a Bulgariei va fi extinsă corupţiei şi crimei organizate, atunci vom asista la o modificare a acordului Schengen.
"Dacă asta doriţi, asta facem", a explicat Comisia Europeană, prin reprezentantul său la dezbateri, nu fără a lăsa de înţeles că sarcina se arată aproape imposibilă. Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Dezbatere în Parlamentul European privind noi reguli de evaluare a ţărilor din Spaţiul Schengen. Doi experţi, un ceh şi un francez au venit cu argumente pentru evaluările S