Petrom, cea mai mare companie locală, propune modificarea Legii Gazelor astfel încât populaţia să primească pe o perioadă determinată doar gaze din producţia internă, ceea ce ar duce la scăderea facturilor cu până la 15%, iar pentru altă categorie de consumatori, industriali şi comerciali, preţurile să fie liberalizate.
În prezent, toţi consumatorii din România sunt alimentaţi cu un coş de gaze format atât din gaze din producţia internă, cât şi din importuri din Rusia. Ponderea gazelor din import este acum de circa 43%, potrivit datelor ANRE, nivel deosebit de ridicat faţă de cel obişnuit de circa 30%. Pentru producătorii de gaze naturale miza liberalizării preţului este una extrem de importantă, în contextul în care preţul producţiei interne este plafonat de către ANRE la jumătate faţă de importurile din Rusia.
"Propunerea noastră răspunde necesităţii de liberalizare a pieţei, ţinând cont, în acelaşi timp, de vulnerabilitatea consumatorilor casnici şi a furnizorilor de servicii sociale esenţiale precum sănătate, îngrijirea copiilor, educaţie. Propunem crearea a două categorii diferite de consumatori: pe de o parte, cei vulnerabili, pe care i-am menţionat. Aceştia ar trebui să aibă dreptul să primească pentru o perioadă determinată numai gaze din producţia internă, pentru a nu fi împovăraţi de preţul ridicat al gazelor de import, ceea ce va duce la scăderea semnificativă a facturii la gaze, scădere ce poate fi până la 15%", a declarat Hilmar Kroat-Reder, membru al directoratului Petrom, responsabil pentru Gaze şi Energie.
A doua categorie de consumatori va fi reprezentată de clienţii industriali şi comerciali. "Pentru această categorie de consumatori, liberalizarea ar trebui să conducă la un preţ care să reflecte raportul cerere-ofertă", a afirmat Hilmar Kroat-Reder. Astfel, diferenţierea în funcţie de categoriile de consumatori ar permit