Canada face schi, nu se joacă de-a turismul!
Săptămâna trecută, Jurnalul Naţional a publicat un articol, intitulat „Tichie de mărgăritar”, în care explica deficienţele domeniilor schiabile de la noi din ţară. Reacţiile nu au întârziat să apară. Valentin Tobă, instructor de schi la Whistler – Canada, explică cum stau lucrurile în staţiunea care a găzduit curseldesfăşurate la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice. „Ar trebui publicate şi datele din Whistler, care este exact la fel de mare ca şi Sinaia. Doar că numerele sunt uşor diferite... peste 60.000 de persoane pe oră, peste 8.000 de acri în domeniul schiabil, în jur de 200 de pârtii bătute în fiecare dimineaţă, cam 120 de pârtii asistate cu zăpadă artificială, în jur de 20.000 de turişti pe zi, în medie, şi multe altele. Imaginaţi-vă că fiecare turist ar vrea sa bea o singură cafea! 20.000 de cafele pe zi!! Dar toţi mănâncă şi merg la baie. Deci restaurante, nu glumă. 5.500 de persoane pe oră, asta e viteza de rulare în restaurante.
Problema este legislaţia. Aici, legea spune că nu ai voie să ridici un telescaun dacă nu ai un drum sau o pârtie verde, care să ducă începătorii la o bază a muntelui, de unde pot lua alt telescaun sau gondolă spre oraş. Sunt multe de spus despre cum funcţionează o staţiune de munte care face turism de mase. Problema e că nimeni nu se uita şi la alţii sau, chiar dacă se uita, oricum ei ştiu mai bine, că doar sunt români”, spune sinăianul stabilit acum în Canada.
Banii englezilor nu ne mai trebuie
În anii ’90, englezii au venit la schi nu doar în Masivul Postăvaru, ci şi în staţiuni precum Predeal sau Sinaia. Cum cei care au schiat pe Valea Prahovei s-au declarat nemulţumiţi, Thomas Cook şi-a direcţionat clienţii doar către Poiana Braşov. Treptat s-a ajuns ca englezii să apeleze doar la serviciile celor de la Ana. Pentru restul hotel