În ultima vreme, se discută tot mai mult despre scumpirea sau chiar despre interzicerea unor produse din plante cu efect terapeutic. Se va schimba statutul lor în cursul acestui an? Iată care sunt ipotezele.
Eşti răcit şi tuşeşti? Apelezi imediat la un ceai care conţine echinacea şi mănânci usturoi ca să-ţi întăreşti imunitatea, deci ca să stimulezi corpul să lupte mai eficient cu virusurile şi cu bacteriile. Ştii asta din presă, din cărţi sau chiar de la bunica. Iar dacă mergi la farmacie sau la PLAFAR, mai găseşti o varietate de combinaţii fitoterapeutice care te pot ajuta să previi sau chiar să atenuezi simptomele unor afecţiuni variate, de la banalele viroze până la diabet, boli cardiovasculare, renale ori hepatice.
Mulţi dintre noi apelează la astfel de remedii fiindcă e bine ştiut faptul că, deşi nu înlocuiesc medicamentele clasice (în condiţiile în care au fost prescrise de un medic), au mai puţine efecte adverse şi, uneori, completează efectul terapeutic al acestora.
Prea multe ceaiuri cu compoziţie îndoielnică
Unul dintre motivele pentru care ne este uşor să folosim tratamente naturale este faptul că pe ambalajul acestui tip de produse regăsim specificate utilizările, beneficiile asupra stării de sănătate, dozajul şi perioada de administrare. Astfel, de multe ori, în cazul unor probleme minore, considerăm că nici nu mai avem nevoie de recomandările unui fitoterapeut. Aceasta poate fi şi o problemă. Pentru că rafturile magazinelor cu remedii din plante abundă în cutii de ceaiuri-panaceu care promit că tratează de la cele mai uşoare până la cele mai grave boli, iar ingredientele trecute pe etichetă sunt îndoielnice.
Provenienţa lor este, de regulă, China sau India, ţări care nu reglementează riguros industria plantelor medicinale şi care nu-şi testează suficient produsele înainte de a le pune pe piaţă. Aşadar, cumpărând un astfel