Alexandru, 33 de ani, este unul dintre investitorii care au reuşit să îmbine cu succes munca de la birou cu investiţiile profitabile de la Bursă, iar în prezent a ajuns să învârtă sume impresionante pentru un om de rând.
"Serviciul îmi oferă o semilibertate de care am nevoie. Pentru a specula la bursă este într-adevăr nevoie să urmăreşti toată ziua evoluţiile. Pentru investiţii trebuie să-ţi faci timp să mergi la adunările generale, să cunoşti firma, contractele de la vânzări până la achiziţii. Mă duc şi de 4-5 ori pe an la AGA dacă investiţia este destul de semnificativă", spune investitorul.
Alexandru are o politică de investiţii prin care păstrează în portofoliu atât companii foarte lichide de pe Bursă, cât şi partipaţii în companii mai puţin cunoscute şi lichide de pe piaţa RASDAQ, dar care consideră că au potenţial de creştere şi pe care le vinde după 6 luni până la maximum doi ani.
"La un moment dat aveam o expunere foarte mare în acţiuni de pe RASDAQ. Companiile de pe această piaţă unde deţin pachete mai importante le urmăresc foarte atent, mă duc la adunarea generală, mă interesez în oraş despre compania respectivă, mă uit la produsele firmei în piaţă, cum este văzută firma. O dată, de exemplu, am aflat de la angajaţii firmei respective că toată lumea subtilizează din companie şi am renunţat la participaţie", povesteşte Alexandru.
Când analizează companii de pe bursă se uită şi la indicatori precum ROE (rata de rentabilitate a capitalurilor proprii), PER (preţ raportat la profit pe acţiune) sau EBITDA (profitul operaţional înainte de deducerea deprecierii şi amortizării).
Încă din studenţie a fost atras de Bursă şi a intrat în 1998 pe piaţă cu o sumă de 8 mil. lei vechi la Rafinăria Dărmăneşti, acţiuni pe care le-a vândut câteva luni mai târziu. Printre primele lui achiziţii s-au numărat şi titluri la Rompetrol Well Ser