Reprezentanţii Fondului Proprietatea (FP) ar trebui să ceară respectarea prevederilor legale potrivit cărora statul este obligat să deruleze oferte publice iniţiale sau secundare de vânzare a unor pachete de acţiuni de minimum 5% la companiile din portofoliul fondului, potrivit Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC).
Această obligaţie, care revine statului, este prevăzută la art. 11, cap. II, titlul VII din Legea 247/2005, privind procesul de restituire a proprietăţii, care a stat şi la baza înfiinţării Fondului Proprietatea.
Legea prevedea ca aceste oferte publice să se deruleze până la finele lui 2007, iar companiile să fie listate pe Bursă până la finele lui 2008.
"Din păcate, până la această dată nu numai că eventualii particulari care operează pe piaţa de capital nu au întreprins vreo acţiune în carenţă vizavi de problemă, dar subiectul pare necunoscut reprezentanţilor FP, care ar fi trebui să cunoască această chestiune dacă nu din alte considerente, atunci cel puţin din cauza titlului capitolului cu pricina din lege, intitulat simplu «Fondul Proprietatea»", spune Dumitru Beze, preşedintele AIPC.
Reprezentanţii Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, au declarat în numeroase rânduri că şi-ar dori listarea la Bursă a companiilor din portofoliu, precum Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, însă fără nicio finalitate. Fondul Proprietatea are în prezent mai multe litigii cu statul prin care încearcă să blocheze înfiinţarea celor două companii energetice naţionale care ar urma să înglobeze Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi alte companii din portofoliul fondului.
Reprezentanţii Fondului Proprietatea (FP) ar trebui să ceară respectarea prevederilor legale potrivit cărora statul este obligat să deruleze oferte publice iniţiale sau secundare de vânzare a unor pachete de acţiuni de minimum 5% la companiile