Unul dintre cei mai importanţi oameni de cultură ai judeţului consideră că situaţia economică precară a vasluienilor face ca municipiul să nu aibă un teatru.
Venit în urmă cu 44 de ani în Vaslui cu repartizare ca profesor de limba şi literatura română la şcoala din comuna Fălciu, Teodor Pracsiu avea să devină unul dintre cei mai importanţi scriitori şi critici de teatru. A debutat în jurnalism în 1969, la ziarul de partid „Vremea Nouă“, unde a fost redactor, şef de secţie, secretar general de redacţie şi apoi redactor şef.
Valentin Silvestru, mentorul său
A avut ca domenii cultura şi învăţământul, astfel că a trebuit să scrie cronică de teatru. Astfel a ajuns să-l întâlnească pe mentorul său, Valentin Silvestru, cel mai mare cronicar de teatru din epoca postbelică.
„Datorită lui Valentin Silvestru am ajuns să pot urmări piese pe cele mai importante scene ale teatrului românesc şi astfel să pot avea o viziunea de ansamblu. La Vaslui eram limitat, doar cu piesele jucate de actorii bârlădeni, nu aveam etaloanele valorice naţionale“, a spus Teodor Pracsiu. Talentul avea să şi-l pună în valoare începând cu 1985, când a publicat primul volum de critică teatrală- „Clepsidrele Thaliei“.
De atunci, a mai publicat şapte volume, ultimul în 2006, când a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, dar şi numeroase antologii de umor, articole, cronici şi eseuri. Convins că vasluienii au umor, în 1994 a înfiinţat Cenaclul umoriştilor „Valentin Silvestru“.
„Aveam nevoie de acest cenaclu pentru că vasluienii au umor, îi au pe Valentin Silvestru, pe Constantin Tănase şi festivalul internaţional care îi poartă numele“, a explicat Teodor Pracsiu, adăugând că, din păcate, acum cenaclul se află „în adormire“.
„Nici Festivalul internaţional de umor «Constantin Tănase» nu mai este ce-a fost. La început