În întreaga lume, astăzi este celebrată Ziua Mondială a Somnului, sub sloganul „Dormi bine, creşti sănătos". La malul mării, cei interesaţi de sindromul de apnee în somn sunt aşteptaţi în Laboratorul de Somnologie al Spitalului Clinic de Pneumpftiziologie din Palazu Mare.
La Ziua Porţilor Deschise care se desfăşoară la sediul Laboratorului de Somnologie din Palazu Mare sunteţi invitaţi să aflaţi care sunt paşii pe care trebuie să-i urmaţi pentru un somn liniştit, dar şi să dezbateţi alături de specialişti un subiect de mare actualitate - sindromul apneei în somn. VEZI AICI CUM FUNCŢIONEAZĂ LABORATORUL DE SOMNOLOGIE DE LA MALUL MĂRII La ora actuală, în Româia aproximativ 1 milion de pacienţi adulţi suferă de sindronul de apnee în somn, însă specialiştii nu au reuşit să adune date oficiale despre incidenţa acestei afecţiuni. Numai în ultimii 7 ani au fost diagnosticate 8.000 de persoane, dintre care doar 2.500 s-au tratat. Constanţa are un Laborator de Somnologie, care funcţionează de la finele anului 2009. Aici, cei care au probleme cu somnul pot face investigaţii şi se pot trata.
Recunosc cu greu
Specialiştii spun că principalul pas este acela de recunoaştere a acestei afecţiuni. „De regulă, cei care se află în preajma bolnavului constată această afecţiune. Pe lângă sforăit, pacientul face şi pauze în respiraţie. Dacă sunt mai dese de 30 de pauze pe oră, atunci vorbim despre apnee obstructivă, care necesită tratament“, a declarat medicul Elena Danteş.
Diagnosticarea se face la Laboratorul de Somnologie de la Palazu Mare după două nopţi de supraveghere a pacientului în timpul somnului.
Ionel Ivan se tratează de dipnee
Într-o situaţie similară s-a aflat şi constănţeanul Ionel Ivan, de 51 de ani. „Am observat că sforăi în urmă cu 5 sau 6 ani. Nu puteam să mă odihnesc, mă trezeam cu dureri de cap dimineaţa. Mi s-a întâmplat s