Înfiorătorul nume "Fukushima" - care a căpătat această reputaţie în lumea largă, din pricina riscului de radiaţii - este înlocuit de un simpatic personaj desen animat, "Nuclear Boy", într-un videoclip menit să explice riscurile celor mai mici dintre japonezi.
Postat pe YouTube, filmul de patru minute şi jumătate începe prin a spune că "Nuclear Boy" (un personaj sub forma unui băieţel cu capul în formă de cub), care locuieşte în prefectura Fukushima, suferă de durere de burtă în urma "marelui cutremur".
Personajul se ţine de burtă şi se teme că nu mai rezistă fără să îşi facă nevoile, ceea ce este receptat ca un dezastru de alte personaje din jur. Acestea din urmă au un moment de mare spaimă, atunci când aud o "bubuitură" puternică, dar care nu se dovedeşte o "explozie" pe atât de periculoasă (urât mirositoare) pe cât se credea.
"Nuclear Boy" a rezistat, până ce "un medic" (personificarea echipelor de intervenţie de la centrala Fukushima) i-a prescris tratamentul: apă de mare şi bor. Numai că durerea nu i-a trecut imediat, ci personajul a avut nevoie de tot mai multe "medicamente", timp în care spaima "medicilor" şi a altor personaje nu a dispărut.
"Pacientul" a continuat să dea drumul la vânturi şi "medicii" s-au temut de "scenariul cel mai rău" - potrivit acestuia, din cauza "mirosului", fauna şi agricultura din Fukushima ar putea fi afectate, iar locuitorii nevoiţi să fugă cât mai departe.
"Cernobâl Boy" a fost mult mai periculos
Creatorii desenului animat, amintesc că au existat situaţii similare de îmbolnăvire gravă a unor astfel de "nuclear boys". Dintre toţi, cel mai rău s-ar fi comportat "Cernobâl Boy", care nu a eliminat doar gaze urât mirositoare.
Referitor la cazul accidentului nuclear din aprilie 1986, comparaţia folosită de japonezi este cu un băieţel care nu s-a mai putut abţine, şi şi