Neuro-plasticitatea este abilitatea creierului de a se reface după un accident vascular cerebral. Tratamentele noi urmăresc stimularea acesteia cu ajutorul celulelor stem din măduva osoasă.
Faptul că celulele stem ar putea ajuta la recuperarea creierului după un accident vascular cerebral (AVC) este o ipoteză vehiculată încă din anii '60. Ţesutul cerebral dispune de celule stem proprii, care rămân în stare latentă până în momentul în care este nevoie de ele, cum ar fi la apariţia unei leziuni. Însă acestea au o abilitate limitată de a reface zona distrusă. Acum, cercetătorii au descoperit că injectarea de celule stem mezenchimale din măduva osoasă creşte capacitatea de refacere a creierului după un AVC.
Formează neuroni şi vase noi
Un accident vascular cerebral se produce fie prin astuparea, fie prin ruperea unei artere. Lipsit de sânge oxigenat, ţesutul irigat de vasul respectiv ajunge să fie nefuncţional, prin moartea neuronilor. Neuroplasticitatea face ca neuronii din vecinătatea acestei zone să lege noi sinapse, iar vasele din apropiere să se „ramifice", astfel încât să deservească şi zona aflată în impas.
Se pare că responsabile de aceste fenomene sunt celulele stem. Potrivit cercetătorilor, ele dau naştere la substanţe cu rol în angiogeneză (formarea de vase noi) şi în formarea a trei tipuri de structuri: neuroni (celule nervoase), oligodendrocite (celule care ajută la formarea mielinei, structura ce înveleşte prelungirile neuronale) şi astrocite (celule de suport interneuronale).
Numeroase organe şi ţesuturi ale organismului matur dispun de celule stem adulte. Acestea sunt diferite de cele embrionare, din cordonul ombilical sau din dinţii de lapte, dar au şi ele o capacitate crescută de diferenţiere. În măduva osoasă există două tipuri de celule stem: celule hematopoietice, din care se diferenţiază toate e