Juliana Reisman trăieşte într-un cămin pentru vârstnici din comuna Matei, după ce a scăpat din lagărul german de la Auschwitz. Femeia, în vârstă de 92 de ani, este al doilea supravieţuitor din lagărul nazist care trăieşte în judeţul Bistriţa-Năsăud.
Juliana Reisman, o evreică de 92 de ani, avea 25 ani când naziştii au dus-o în lagărul german Auschwitz-Birkenau, de unde a scăpat după un an. Nemţii i-au luat şi familia în lagăr. Acolo şi-a pierdut părinţii şi pe sora mai mică. Acum, femeia trăieşte, de mai bine de un an, într-un cămin pentru vârstnici din satul bistriţean Fântânele, comuna Matei, ridicat de Devai Arpad, un localnic mai înstărit de rit adventist. Juliana Reisman este al doilea supravieţuitor de la Auschwitz care trăieşte în Bistriţa-Năsăud. De peste 5 ani, suferă de Alzheimer.
A crezut că „aşa trebuie să fie"
Juliana Reisman povesteşte că era cald afară când nemţii i-au luat familia. Se întristează când îşi aminteşte că ea a scăpat şi părinţii ei, nu. „Aveau foarte mult de muncă. Acolo n-am ştiut, am crezut că aşa trebuie să fie, acum ştiu", afirmă bătrâna. Ea mai spune că erau zile în care evreii stăteau la rând la mâncare şi nu primeau nimic. Hrana pe care le-o dădeau nu era comestibilă. „Era un fel de orez cu mălai sau păsat. Ce mâncare ne-au dat că nu puteam mânca!", spune supravieţuitoarea. Cel mai dureros a fost moment, a cărui amintire o bântuie şi azi, a fost cel în care a aflat că naziştii i-au ars părinţii în cuptoare. „Au rămas părinţii. Vai! Ei au rămas acolo. Ne-au zis că trebuie să suferim pentru că suntem jidovi", rosteşte plângând bătrâna. S-a întors din lagăr după un an, când avea 26 de ani şi nişte amintiri apăsătoare. Acolo şi-a întâlnit soţul, Eduard Reisman. Crede că doar credinţa a ţinut-o în viaţă. „Ultimul tren", la Fântânele Devai Arpad, directorul căminului din Fântânele, afirmă că a aflat printr-o cun