Crampele musculare (spasme, carcei) apar de regula pe timp de noapte, dar pot aparea si dupa un efort fizic.
Cu inaintarea in varsta, ele apar tot mai des, dupa 50 de ani, doar o persoana din trei nu sufera de ele. Cauzele pot fi coloana vertebrala afectata, boli vasculare, dereglari in sistemul nervos, dereglari ale metabolismului calciului, lipsa de magneziu, nevrozele si multe altele. Daca aveti probleme la coloana vertebrala sau in zona sciatica, sa nu va mirati daca in timpul mersului o sa simtiti dureri in solduri sau in zona gleznelor. Foarte rar, dar totusi se intampla, spasmul dureaza cateva saptamani sau luni si nu poate fi eliminat cu nici o metoda. De regula, se presupune ca sursa lui este in coloana vertebrala. Radiografia probabil va da temei medicului sa va dea trimitere pentru tomografie. Pe tomograma pot fi vazuti nervii afectati, hernii de disc si alte devieri de la norma, care provoaca spasmul. La fel se intampla cu mainile, cand tineti strans o unealta, cand incordati muschii pentru un timp indelungat, mai ales in pozitie neconfortabila. Trebuie sa incetati lucrul imediat, sa schimbati pozitia corpului si sa masati muschiul pana cand spasmul va trece.
Dar cele mai periculoase sunt spasmele in timpul inotului. Cand temperatura apei are sub 20-22 grade, nimeni nu este asigurat contra spasmelor, ce pot duce la tragedii. De aceea, inainte de a intra in apa, trebuie sa faceti cateva exercitii fizice (alergari, ridicarea si indoirea picioarelor, masaj usor de la varful degetelor in sus) si, de asemenea, un dus scotian cald-rece, sau sa va frecati corpul si picioarele cu o perie sau un burete aspru.
Cum scapam de carcei
Metode de prim-ajutor
* Se apuca degetul mare de la piciorul afectat si se trage puternic spre corp. Daca nu este posibil sa actionati cu palma, indoiti degetul cu ajutorul calcaiului de