Sub umbra mortii
"Macbeth" are o faima rea. Despre capodopera lui William Shakespeare se spune ca aduce ghinion. Legenda vine din timpuri stravechi, si oricat ar parea de bizar, multi actori mari ai lumii au evitat sa joace in piesa, indiferent daca rolul era mare sau mic. Stralucitul sir Laurence Olivier s-a incumetat sa-l intruchipeze pe "sangerosul rege scotian" si a facut-o pe masura uriasului sau talent, numai ca, la premiera din anul 1937, a reusit abia in ultima clipa sa evite o bucata din decor care era gata-gata sa-i cada in cap! Ceva asemanator avea sa traiasca, in 2004, si celebrul Michael York, si tot la Royal Shakespeare Company, cand s-a incumetat sa joace rolul lui Macbeth.
Macbeth a existat cu adevarat. Istoria ne spune ca el a stat in tronul Scotiei intre anii 1040-1057. General glorios, Macbeth l-a asasinat pe regele aflat la putere, Duncan intaiul, pe care l-a socotit a fi un uzurpator. Si-astfel se urca pe tron, pe care-l ocupa aproape doua decenii. Shakespeare scrie piesa "Macbeth" in anul de gratie 1605, o culme a creatiei sale, inspirandu-se, ca de obicei, din istorie. Doar ca ii da dramei alt sens, "tradand", oarecum, adevarul. In viziunea marelui Will, Macbeth nu mai este un general viteaz care face dreptate ucigand un uzurpator, ci un om stapanit de pofta puterii, la care ajunge prin complot si crima. Un sir de crime, de fapt, in care un rau il atrage pe celalalt. Shakespeare surclaseaza Istoria inventand-o si pe... Lady Macbeth, fioroasa sotie a ucigasului, care-l starneste tot mai aprig pe sotul ei, indemnandu-l spre crima.
O abordare minimalista
O abordare surprinzatoare, pe care unii ar putea-o numi chiar... minimalista, a tragediei lui Macbeth este cea pe care ne-o ofera azi Radu Penciulescu.
Radu Penciulescu/ Foto: Mediafax
Pentru mai tinerii nostri cititori, sa reamintim faptul ca Radu Penc