- Un tanar frumos si interiorizat -
"Multa stiinta apropie pe om de Dumnezeu; putina stiinta il indeparteaza si de stiinta, si de Dumnezeu. Iar omul atata pretuieste, cata apropiere de Dumnezeu si-a castigat in sine", ne spune Parintele Arsenie Boca in capodopera sa, "Cararea Imparatiei". Afirmatia ii cuprinde si pe oamenii cu viata sfanta, asa cum a fost chiar el, dar inzestrati si cu vaste cunostinte de arte plastice si muzica, de biologie, medicina si psihologie, de matematica, fizica si chimie, de limbi straine clasice si moderne. Nu exista nici un conflict intre credinta si stiinta. De-a lungul veacurilor, multi savanti s-au apropiat de Dumnezeu, pe masura ce descoperirile lor extraordinare le-au fost prilej de uimire in fata lucrarii si maretiei Creatorului. Matematicianul si astronomul Johannes Kepler, matematicianul Blaise Pascal, fizicieni precum Isaac Newton, Nicola Tesla sau Albert Einstein, biologul Louis Pasteur sau inginerul Henry Coanda, pentru a enumera doar cateva genii ale stiintei, cu totii au afirmat ca realizarile si inventiile lor au fost facute sub indrumarea Providentei divine, ca intreaga lume se afla sub carmuirea Atottiitorului.
Parintele Arsenie, pe langa multimea de informatii din diferite domenii ale stiintei, cu care s-a imbogatit printr-o indelungata si statornica stradanie, a fost invrednicit de Dumnezeu si cu daruri suprafiresti. Le-a folosit pe toate, si pe cele dobandite prin studiu, si pe cele primite de la Sfanta Treime, spre ajutorul si pentru mantuirea oamenilor. La formarea unei personalitati de o asemenea anvergura, scoala in care a invatat are, adesea, un caracter decisiv.
Elev la liceul din Brad
"M-am nascut in 1910, septembrie 29, in Vata de Sus, judetul Hunedoara. Am facut scoala primara si liceul in oraselul Brad, din acelasi judet, Hunedoara", scrie Parintele Arsenie in autobiogra