* Acum e momentul ei *
La noi, la romani, cuvantul "post" e legat de urzici: salata de urzici, ciorba de urzici, mancarica de urzici cu mamaliguta... Dar virtutile culinare ale urzicii palesc in comparatie cu valoarea lor de medicament. Forta vindecatoare a plantei este atat de puternica, incat oamenii ar trebui sa o cultive in gradina, pentru a o avea la-ndemana oricand. Cititi in continuare cate poate face tepoasa si modesta urzica.
Anemie
Din anumite motive, uneori legate de varsta, cantitatea de fier din organism scade. O senzatie de oboseala si apasare pune stapanire pe noi. O cura cu ceai de urzica poate indrepta lucrurile. Sau urmatorul sirop: 100 g de suc de urzica proaspata (se obtine prin mixare) se amesteca cu 100 g de miere. Se pun la fiert pana ce lichidul devine siropos. Se iau 3 linguri de sirop pe zi.
Acnee si alte boli de piele
Se face o cura de 10 zile cu ceai de urzica (o lingurita de frunze proaspete oparite cu un sfert de litru de apa) urmata de 10 zile de pauza. Tratamentul se reia. E bine ca-n ceai sa se puna cate o lingurita de bitter suedez. Se beau 3 ceaiuri pe zi.
Extern, se pun pe locurile afectate comprese cu ceai de urzica (un pumn de frunze oparite si infuzate 10 minute cu o cana de apa clocotita). Compresele se pun seara, la culcare. Peste comprese se pune un plastic, apoi o basma. Cura dureaza o luna.
Afte, inflamatii bucale
Faceti spalaturi si gargara cu un decoct din 2 linguri de flori de urzica la 1 l de apa. Fierbeti-le 1-2 minute, apoi lasati-le sa se infuzeze.
Probleme legate de par
Pentru a intari radacina si firul de par, pentru a combate chelia si matreata, lotionati-va zilnic cu 100 g radacina de urzica, lasata sa fiarba 15 minute intr-un litru de apa.
Acelasi efect il are clatitul parului cu ceai de urzica ori frec