În ultimii ani, mai mulţi oameni politici şi experţi militari au declarat că varianta cea mai ieftină pentru achiziţionarea unor noi avioane de vânătoare de către România şi Bulgaria ar fi ca cele două ţări să-şi unească eforturile, cumpărând acelaşi tip de avioane, iar, în acest caz, întreţinerea avioanelor şi instruirea piloţilor vor costa mult mai puţin.
De asemenea, ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Nikolai Mladenov, a propus unirea forţelor navale şi aeriene ale României şi Bulgariei. “De ce să nu avem o flotă şi o aviaţie militară comună cu România”, s-a întrebat Mladenov în cadrul unui discurs susţinut la sfârşitul lunii neoimebrie 2010, la Clubul Atlantic de la Sofia. Oficialul bulgar a dat exemplul Belgiei şi Olandei, care au forţe navale comune. Ideea pentru unirea flotei şi aviaţiei din România şi Bulgaria a fost formulată în septembrie şi de fostul ambasador francez la Sofia, Etienne de Poncins. “Bulgaria trebuie să ia o decizie cu privire la dezvoltarea forţelor sale navale şi aeriene. De ce să nu fie discutată şi crearea unor forţe comune ale României şi Bulgariei?”, a afirmat diplomatul într-un discurs de rămas bun cu ocazia încheierii mandatului său.
Chiar dacă, la o primă vedere, pot lăsa impresia ca sunt simple declaraţii, un prim pas în acest sens a fost facut spre sfârşitul lunii ianuarie 2011, când, într-un comunicat, Guvernul bulgar a anunţat că a aprobat în cadrul unei şedinţe un proiect de acord cu România pentru patrularea transfrontalieră a spaţiului aerian comun. Misiunile de patrulare comună sunt menite să garanteze securizarea spaţiului aerian în cadrul sistemului integrat de apărare aeriană al NATO. Un asemenea acord a fost semnat anul trecut şi între Bulgaria şi Grecia, se precizează comunicatul amintit. În încercarea de a face lumină asupra acestui subiect, ZiuaVeche.ro a solicitat informaţii suplimenta