* Bulgarii din Targoviste isi praznuiesc vechile sarbatori *
Targoviste, 12 Martie 2011. Sambata Sfantului Teodor Tiron, numita popular si "Pastele cailor". Un grup de barbati duc in maini painisoare sfintite in biserica si se indreapta cu ele spre cateva perechi de cai, inhamati la carute. Rup painile-n doua si le impart frateste cu animalele. Apoi preotul iese si binecuvanteaza caii, sa fie sanatosi si sa faca treaba buna alaturi de stapanii lor. Este inceputul unei vechi sarbatori bulgaresti, Pastele Cailor sau Konski Velikden, ce inca se mai tine in prima sambata dupa intrarea in Postul Pastelui. E tinuta si de romani, in satele de munte din Transilvania, numita "Caii lui San-Toader". Sarbatorile vechi isi recapata fastul. Pe 12 martie, in cea mai insorita si mai calduroasa zi a anului de pana acum, turisti si localnici s-au adunat la biserica comunitatii bulgaresti din Targoviste, Sfantul Nechifor, pentru aceasta traditie praznuita deopotriva, in nordul si sudul Dunarii.
Cei mai vestiti gradinari
O plimbare prin cartierul bulgaresc din Targoviste seamana cu o calatorie in tara oglinzilor. Gradinile lor de legume, pline cu sere facute din materiale stralucitoare, scanteiaza in soare ca un magnific joc de lumini. Bulgarii sunt gradinari neintrecuti, iar serele lor incep sa-si arate roadele odata cu iesirea din iarna. "Pastele cailor" este ultima zi de relaxare, atat pentru om, cat si pentru cal, inainte de marele start al muncii pamantului, cand fiecare ora conteaza, pentru ca semintele sa prinda ploile benefice ale primaverii.
Parada pe strazile orasului Bulgarii traiesc in cartierul Matei Voievod din Targoviste, de peste 150 de ani, si sunt cunoscuti de toata lumea sub denumirea de... sarbi. Explicatia coboara adanc in istorie. In trecut, ostile bulgaresti se bazau pe calareti, iar legatura cu calul era foarte putern