Investitorii autohtoni sunt interesați și de beneficiile pe care le pot încasa de la SIF-uri, în prezent fiind vânate companiile care anunță împărțirea profitului cu acționarii.
Societățile de investiții financiare (SIF) au revenit puternic în atenția investitorilor de pe piața de capital. Ne aflăm în perioada de decidere a valorii dividendelor ce urmează a fi oferite din profitul pe anul trecut, drept pentru care cererea de titluri SIF a urcat semnificativ cotațiile.
Indicele BET-FI, care urmărește evoluția celor cinci SIF-uri (și, în curând, pe cea a Fondului Proprietatea) a crescut cu circa 7% în primele zece ședințe de tranzacționare ale lunii în curs, mai exact de la 23.787 puncte până la 25.466 puncte. Indicele a încheiat cel puțin temporar panta de corecție pe care se afla luna trecută, iar creșterea înregistrată față de ultima cotație a anului trecut a ajuns la 15,8%. Pentru două luni și jumătate, aprecierea este excelentă.
Interesant este că investitorii locali au fost cumpărătorii neți de luna trecută, iar interesul pentru dividendele SIF-urilor indică o continuare a acestei tendințe. Investitorii rezidenți au efectuat achiziții nete de 25,6 milioane euro în februarie, conform datelor Bursei de Valori București (BVB), în timp ce investitorii străini au consemnat vânzări nete de 30,1 milioane de euro. Datele însă nu includ tranzacțiile încheiate cu titluri ale Fondului Proprietatea deoarece acestea nu sunt incluse în categoria conturi agregate. De asemenea, numărul conturilor care au efectuat cumpărări luna trecută, atât persoane fizice, cât și juridice, s-a ridicat la 3.752, în scădere cu 16% față de ianuarie.
Creșterea are nevoie de străini
Presiunea la cumpărare a investitorilor a dus indicele BET-FI până la nivelul de rezistență din jurul valorii de 25.000 de puncte, nivel pe care l-a mai testat de patru ori în ultimele ș