Şeful fiscului, Sorin Blejnar a anunţat săptămâna trecută că instituţia pe care o conduce a început un „război“ împotriva afaceriştilor români cu conturi în străinătate, care fentează fiscul şi care au probleme în a-şi justifica averile. Sectorul imobiliar este, probabil, cel care a produs cele mai mari averi şi conturi în paradisuri fiscale.
În anii de „boom“ economic, tot mai mulţi dezvoltatori şi-au făcut un obicei din a crea noi offshore-uri pentru fiecare proiect imobiliar început. Motivaţia era foarte simplă, ocolirea sistemului de impozitare românesc.
Reacţiile oamenilor de afaceri din acest sector economic la pasul făcut de ANAF sunt diverse, dar cel puţin în aparenţă susţin demersul.
„Eu pot să vorbesc ca cetăţean de rând şi ca om de afaceri care îşi plăteşte impozitele. Cetăţenii de rând simt nevoia unei echităţi, în sensul în care toată lumea trebuie să plătească la fel. Ca om de afaceri nu mă simt mai uşurat sau mai îndatorat din cauza acestei măsuri. Din păcate problema echităţii, trecută prin filtrele media, se poate deforma în sensul în care toţi cei care au avere şi venituri mari să fie puşi la zid, nu doar cei care nu pot declara provenienţa profitului“, este de părere Dan Ioan Popp, preşedintele companiei Impact Developer&Contractor.
Potrivit acestuia, în subtextul discuţiei se pune problema moralităţii profitului, zonă din care se poate uşor derapa spre un discurs contrar regulilor democratice.
„Populismul obligă la culpabilizarea celor care au profit de un miliard în comparaţie cu cel care are doar un leu. Sloganul «sărac, dar curat», care ne-a retardat cu cel puţin 15 ani, e posibil să reapară. Mesajul că trebuie luat de la cei care fac profit şi ajutaţi cei care nu fac nimic are o culoare cam roşie şi cu siguranţă nu încurajează munca. Dacă aceştia trebuie pedepsiţi, ne condamnăm la sărăcie eternă. Sunt de acord