Aproximativ 45 de persoane au fost ucise şi alte 270 rănite ieri, la Sanaa, de tirurile lansate împotriva protestatarilor care continuă să ceară demisia preşedintelui Ali Abdallah Saleh, aflat de 32 de ani la conducerea Yemenului, au anunţat surse medicale locale, citate de BBC. Guvernul a anunţat instituirea stării de urgenţă. Sursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
Opoziţia acuză regimul că a comis un veritabil "masacru". "Acest asasinat nu contribuie la menţinerea lui Ali Abdallah Saleh la putere", afirmă într-un comunicat difuzat de postul de televiziune al-Arabiya purtătorul de cuvânt al opoziţiei parlamentare, Mohamed al-Sabri, citat de Agerpres.
Potrivit unor martori oculari, susţinătorii regimului de la Sanaa au deschis focul asupra manifestanţilor, de pe acoperişurile clădirilor situate în apropierea Pieţei Universităţii, unde la 21 februarie a fost instalată o tabără de protest, cerând plecarea de la putere a preşedintelui Saleh.
"Majoritatea răniţilor prezintă urme de glonţ în zona capului, a pieptului şi gâtului", a indicat pentru AFP un medic local.
Protestatarii, aflaţi cu miile în centrul Sanaa, după marea rugăciune musulmană de vineri, scandau "Poporul doreşte căderea regimului", iar un mare număr de oameni au arborat pancarte galbene, la iniţiativa unui grup de tineri care a denumit această zi "Vinerea avertismentului" la adresa preşedintelui.
S-a deschis focul în momentul în care manifestaţii au început să demonteze o baricadă ridicată de susţinători ai regimului, pentru a bloca una din străzile care duce la Piaţa Universităţii. Poliţia a făcut uz de grenade lacrimogene şi a folosit muniţie reală, împotriva mulţimii de oameni nemulţumiţi.
Concesii insuficiente
Un val de proteste, inspirate parţial de revoltele populare din Egipt şi Tunisia, a slăbit puterea preşedintelui Saleh asupra ţă