Joi, la ora 1.00 noaptea, ora României, Consiliul de Securitate al ONU a aprobat un proiect de rezoluţie care autorizează impunerea unei zone de interdicţie aeriană în Libia, ceea ce presupune, teoretic, distrugerea apărării antiaeriene a colonelului Muammar al Gaddafi. Ieri, våzând cå mai multe state se pregåtesc să efectueze raiduri aeriene asupra țårii sale, Gaddafi a anunțat încetarea focului. Joi, la ora 1.00 noaptea, ora României, Consiliul de Securitate al ONU a aprobat un proiect de rezoluţie care autorizează impunerea unei zone de interdicţie aeriană în Libia, ceea ce presupune, teoretic, distrugerea apărării antiaeriene a colonelului Muammar al Gaddafi. Ieri, våzând cå mai multe state se pregåtesc să efectueze raiduri aeriene asupra țårii sale, Gaddafi a anunțat încetarea focului.
Rezoluţia adoptată de ONU autorizează impunerea zonei de interdicţie aeriană, precum şi "toate măsurile necesare" pentru a proteja civilii de atacurile forţelor lui Gaddafi. Practic, atacurile aeriene împotriva Libiei puteau începe de ieri, după ce Franţa, Liban, Marea Britanie şi SUA au cerut să se ia măsuri. Imediat, comunitatea internaţională s-a pus în mişcare, la fel însă şi libienii, care au început să se înarmeze de la vecinii egipteni.
Operaţiunea s-a oprit în ultima clipă
La scurt timp însă, autorităţile de la Tripoli au anunţat că vor înceta focul şi au cerut ca operaţiunea aeriană împotriva lui Gaddafi să se oprească. Deja, în Marea Mediterană, SUA, Marea Britanie, Franţa şi Belgia trimiseseră avioane de luptă, precum şi numeroase nave de război.
A ameninţat cu atacarea avioanelor de pasageri
Ca urmare a deciziei luate de Consiliul de Securitate al ONU, colonelul Gaddafi a anunţat, ieri noapte, că percepe acest lucru ca pe o ameninţare, urmând să ia măsuri la rândul său. "Orice act militar străin ar expune traficul aerian şi maritim din Marea Me