Adrian Severin, vice-preşedinte al Alianţei Progresive a Socialiştilor şi Democraţilor - al doilea grup parlamentar din PE - şi fost candidat la poziţa de Înalt Reprezentant pentru politică externă al UE, este o figură importantă în Parlamentul European. Aşa îl descriu pe fostul ministru român jurnaliştii de la "Sunday Times". Reporterii britanici au contactat peste 60 de europarlamentari care au fost întrebaţi dacă vor un post de consilier plătit. Mulţi nu au răspuns, alţii şi-au pus asistenţii să scrie note de refuz, iar 14 au acceptat o întâlnire cu jurnaliştii. Majoritatea au renunţat, pentru că intraseră la bănuieli, dar Severin şi alţi doi eurodeputaţi, şi ei foşti miniştri, au acceptat să ajute compania fictivă de lobby.
100.000 de euro pentru şase şedinţe pe an
Lui Severin i s-a propus să facă parte din echipa de consultanţi ai firmei, urmând să fie plătit cu 100.000 de euro pentru a participa la şase şedinţe pe an.
Presupuşii lobby-işti i-au spus că, dacă acceptă această poziţie, i s-ar putea cere ajutorul pentru a schimba legislaţia. "Ştiu de ce aveţi nevoie şi cred că eu vă pot oferi ceea ce aveţi nevoie," a răspuns el. O zi de lucru în afara şedinţelor de consiliu valora 4.000 de euro.
Contactat de România liberă, Severin spune că a acceptat să facă parte din biroul internaţional de consultanţi al firmei de lobby, după ce s-a interesat şi nu a aflat nimic negativ despre ea. "Deşi Sunday Times este un ziar de scandal şi eurosceptic, cheltuielile au fost semnificative: şi-au făcut o firmă puternică, nici nu m-am gândit că nu există. Aveau sediul într-un cartier rezidenţial, scump din Londra, erau două persoane care răspundeau la telefon, aveau site, e-mail şi cărţi de vizită, erau în fiecare săptămână la Parlamentul European," povesteşte Severin.
Potrivit Sunday Times, plăţile făcute de falsa companie urmau să fie înregistra