O echipă de oameni de ştiinţă de la CPS Research din Glasgow caută un leac pentru uitare, care să-i ajute pe oameni să-şi organizeze informaţiile şi să concentreze mai bine, scrie msnbc.com. "Acest studiu este destinat celor care îşi pierd în mod constant cheile, uită nume de persoane sau încurcă mai mereu borcanele", afirmă cercetătorii scoţieni, adăugând că tratamentul nu va fi destinat unor afecţiuni grave, precum Alzheimer-ul. Oamenii de ştiinţă cred că oamenii devin tot mai absenţi mental din cauza invaziei de informaţii la care sunt supuşi. Din punctul lor de vedere, în contextul actual, tot mai multe persoane sunt afectate de "sindromul vieţii aglomerate".
Deficienţa de concentrare sau "sindromul vieţii aglomerate".
Echipa de cercetare de la CPS Research susţine că lumea devine tot mai neatentă şi mai distrată pe măsură ce încearcă să se adapteze la informaţiile cu care sunt bombardaţi de pretutinteni - internet, posturi de radio, reţele de socializare, televiziune sau telefoane mobile.
"Uitarea este o parte obişnuită a îmbătrânirii, dar studiile recente demonstrează că ea afectează acum oameni mult mai tineri, ca rezultat al unor activităţi multiple şi intense, precum şi în urma alimentării excesive cu informaţii pe diverse canale mediatice consumate zilnic", crede dr. Alan Wade de la CPS. Primele semne ale acestei dereglări numite "sindromul vieţii aglomerate" se manifestă încă din tinereţe, atunci când indivizii încep să uite amplasarea diferitelor obiecte de uz casnic, parolele utilizate, PIN-urile, precum şi numele unor cunoscuţi. Oamenii de ştiinţă investighează acum posibilităţile de vindecare a acestei deficienţe cognitive prin administrarea unei doze scăzute de clorhidrat de memantină, un medicament prescris în tratare Alzheimer-ului. Totodată, ei susţin că memoria este un proces psihic care poate fi îmbunătăţit, mai