Situaţia nucleară din Japonia nu determină în prezent niciun risc pentru România, iar pe teritoriul statului român nu pot ajunge concentraţii semnificative de poluanţi radioactivi, potrivit directorului Adminstratiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu. Iar, premierul Emil Boc a declarat în această seară că, în aceste condiţii, nu se justifică un consum de tablete de iodură de potasiu. Sursa: Reuters
„Din analizele efectuate, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) îşi asumă răspunderea că pe teritoriul României nu vor ajunge concentraţii semnificative de nori toxici”, a explicat şeful ANM. Potrivit acestuia, norul toxic nu are cum să ajungă deasupra ţării din cauză că distanţa între Japonia şi România este mult prea mare.
Conducerea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a fost convocată la şedinţa de astăzi a guvernului, pentru a informa în ce măsura evoluţia situaţiei din Japonia are efecte în România.
Centrala Fukushima, situată în zona afectată de cutremurul de 9 grade şi de valul seismic, numără şase reactoare a căror stare actuală este considerată foarte instabilă şi periculoasă, existând riscul unui accident nuclear major.
1,1 milioane de lei pentru repatrierea românilor din Japonia
Tot în şedinţa de azi, bugetul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a fost suplimentat de guvern cu 1,1 milioane lei, pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi asistenţă consulară pentru cetăţenii români aflaţi în Japonia şi care doresc să revină în ţară, a mai anunţat premierul Emil Boc.
De altfel, o aeronavă TAROM cu destinaţia Bucureşti - Tokyo – Bucureşti a plecat la ora 16.00 din Seul şi va ajunge pe aeroportul Otopeni la 21.50. Aceasta va repatria 30 de români, majoritatea femei şi copii.