Situatia de la reactoarele nucleare ale centralei de la Fukushima este departe de a reintra in normal, iar autoritatile nipone au anuntat ca aceasta va trebui, in cele din urma, inchisa.
Cum doua din cele sase reactoare dau semne de stabilizare, cea mai mare temere a ramas pericolul de iradiere. Tot mai multe rapoarte ingrijoratoare arata ca aerul, apa si alimentele sunt contaminate.
Ca si cum dezastrul natural petrecut in urma cu noua zile nu era o lovitura suficient de puternica pentru japonezi, meteorologii anunta ca duminica seara vor cadea ploi. Niponii se tem acum ca ploile vor deveni radioactive, desi autoritatile le dau asigurari ca nivelele de radioactivitate nu sunt daunatoare.
La Fukushima Daiichi, autoritatile au precizat ca echipele de interventie au reusit sa conecteze pompele de racire la reteaua electrica si vor incepe sa le alimenteze cu electricitate.
La reactorul numarul 4 s-au incheiat operatiunile de stropire cu apa, iar la reactorul sase pompele au fost reactivate, asa ca temperatura din centrul acestuia a inceput sa scada. Echipele de interventie stau insa in continuare pregatite pentru a arunca apa pe reactoarele incinse.
Japonia, in prag de dezastru nuclear: Pericol de ploi radioactive
Numarul oficial al mortilor confirmati si al persoanelor date disparute in urma cutremurului urmat de tsunami in Japonia a depasit 20.000, la noua zile de la catastrofa, au anuntat, duminica, autoritatile.
Ziare.com ti-a prezentat evolutia evenimentelor din Japonia:
- Premierul Emil Boc a declarat, dupa sedinta de Guvern, ca Bugetul MAE a fost suplimentat cu 1,1 milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport si asistenta consulara a romanilor din Japonia.
- Premierul Emil Boc a asigurat ca nu exista niciun risc radiologic in Romania in urma si