Discursul premierului ungar, citit de soţia ambasadorului Ungariei la Bucureşti şi completat cu pasaje referitoare la autonomie, îngreunează adoptarea legii minorităţilor. Marko Bela a apreciat că evenimentele de săptămâna trecută vor genera noi discuţii, deşi protocolul Coaliţiei prevede ca textul să fie adoptat în această sesiune.
Vicepremierul Marko Bela a spus că speră, totuşi, ca până la sfârşitul lunii iunie, proiectul de lege să fie adoptat. „Eu cred că vom avea noi discuţii în legătură cu legea minorităţilor, iar ceea ce s-a întâmplat în Parlament este un semnal de alarmă pe de o parte, dar este şi o dovadă că prin dezbatere putem rezolva lucrurile. În Parlament au fost cam încinse spiritele, dar am ajuns la o concluzie raţională în legătură cu o anumită declaraţie propusă, care nu a fost adoptată", a declarat Marko Bela, sâmbătă, la Târgu-Mureş.
Discuţii în grupurile parlamentare
Reacţia vicepremierului a venit pe fondul discuţiilor aprinse din Parlament din ziua moţiunii de cenzură, când PNL şi PSD au susţinut necesitatea adoptării unei declaraţii de protest a Legislativului român faţă de mesajul transmis de premierul ungar Viktor Orban şi citit de soţia ambasadorului Ungariei. În şedinţa de plen de miercurea trecută declaraţia de protest a Opoziţiei nu a mai fost supusă la vot. Mesajul soţiei ambasadorului va fi „disecat" însă astăzi atât în şedinţele de grup ale democrat-liberalilor, partenerii de coaliţie ai liderilor UDMR, cât şi în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.
"Cred că statutul minorităţilor va fi întârziat cel puţin câteva zile. Trebuie să fim echilibraţi, să vedem exact care a fost mesajul soţiei ambasadorului, ce i-a aparţinut din discurs premierului ungar şi ce-a fost adăugat. Vom discuta în şedinţa de grup", a declarat deputatul democrat-liberal de Mureş, Toader Stroian. Atât discursul lui Viktor Orban prezentat