300 de persoane din Moldova sunt tratate zilnic la cea mai mare clinică de psihiatrie din regiune, triplu faţă de începutul anului. Majoritatea pacienţilor de la Socola, Iaşi, cad în depresie din cauză că şi-au pierdut jobul sau pentru că nu-şi mai pot plăti creditele.
Cele 870 de paturi disponibile la Spitalul de Psihiatrie Socola, judeţul Iaşi, şi la cele două secţii exterioare ale clinicii, din localităţile ieşene Bârnova şi Şipote, se dovedesc insuficiente pentru moldoveni. Şefii spitalului au raportat o creştere masivă a numărului de internări, iar cele mai multe diagnostice sunt legate de depresie.
„În ianuarie şi februarie 2011 am avut câte 250-300 de pacienţi zilnic, în condiţiile în care, în mod normal, în zilele aglomerate, aveam anul trecut maximum 100 de cazuri zilnic. Tratăm mulţi pacienţi depresivi care, de cele mai multe ori, sunt doborâţi de criză, de problemele sociale, de şomaj sau de împrumuturi care nu pot fi achitate", spune Călin Scripcaru, managerul Spitalului Socola.
Călin Scripcaru, managerul de la Socola
„Nebunii crizei" sunt spitalizaţi timp de 17 zile, iar apoi urmează un tratament de lungă durată la domiciliu. La intervale regulate, trebuie să se prezintă la medicul curant pentru controale de rutină. Este şi cazul Gabrielei B. (53 de ani) din Iaşi care, de doi ani, vine periodic la Spitalul de Psihiatrie. În primul an a avut nevoie de şapte internări. Femeia a avut un şoc în momentul în care i-a fost înjumătăţită norma de lucru la serviciu.
„Lucram ca ajutor de bucătar la Fundaţia «Solidaritate şi Speranţă» din cadrul Mitropoliei Iaşi şi mi-a fost redus programul de la 8 ore la 4 ore. N-am putut accepta că voi primi şi mai puţini bani. Plângeam tot mai des, mă simţeam rău", povesteşte femeia, diagnosticată cu tulburarea depresivă recurentă.
Cronicii, la „fără c