Libia a căzut pradă haosului la mijlocul lunii trecute. După modelul protestelor din Tunisia şi \"revoluţiei de iasomie\" care a dus la fuga dictatorului Ben Ali ori demisiei preşedintelui egiptean Hosni Mubarak, libienii au ieşit cu miile în stradă şi i-au cerut lui Muammar Gaddafi, aflat la putere de 42 de ani, să plece. Sursa: Reuters
De pe 15 februarie s-au derulat scene de iad în toată Libia. Gaddafi a trimis mercenari şi armata şi-a reprimat revoltele. Între timp, opoziţia s-a organizat şi-a pus mâna pe mai multe oraşe, nu şi pe Tripoli. Mai bine de o lună, bombardamentele au făcut legea în Libia. Sub asediu, rebelii au cerut ajutorul comunităţii internaţionale. Franţa a fost cea mai vocală şi a susţinut de la început o intervenţie militară. Trădat de vechii prieteni, în replică, Muammar Gaddafi a lansat acuzaţii la adresa preşedintelui Nicolas Sarkozy sau a premierului italian Silvio Berlusconi.
De la începutul crizei în Libia, 735 de români au fost evacuaţi în siguranţă de MAE, la bordul aeronavelor militare trimise de România la Tripoli, sau cu ajutorul mijloacelor de transport puse la dispoziţie de alte state.
MARTIE
19 - ora 18.45 (ora României), la mai puţin de 48 de ore de la rezoluţia ONU şi după un summit diplomatic ţinut ieri la Paris, Franţa a lansat intervenţia militară internaţională în Libia, aşa cum a promis.
18 - Franţa, Marea Britanie şi SUA pregătesc operaţiunile militarea pentru aplicarea rezoluţiei în Libia. În ciuda avertismentelor, forţele loiale lui Gaddafi continuă bombardamentele şi înaintează spre Benghazi.
17 - Consiliul de securitate al ONU a votat pentru impunerea unei zone de excludere aeriană în Libia. Potrivit rezoluţiei iniţiate de Liban, Marea Britanie şi Franţa, cu sprijinul SUA, Consiliul de Securitate al ONU autorizează luarea "tuturor măsurilor necesare pentru protejarea civililor ş