Cred ca numai din lipsa de informatie multe persoane isi imagineaza ca mierea monoflora, din salcam, tei, izma, floarea soarelui, ar fi cea mai buna.
Mierea monoflora este adunata din nectarul unei singure flori, avand in compozitia sa principiile active ale unei singure plante.
Mierea poliflora este produsul multor plante de pe camp si are in compozitia sa diverse minerale, vitamine si principii active pe care planta le transmite, prin albine, mierii si, prin miere, omului.
Cu siguranta ca apicultorii care vand miere stiu ca mierea poliflora este mult mai bogata in nutrientii necesari omului, dar mizeaza pe lipsa de informare a clientului si vand mierea monoflora mai scump, desi pretul nu se justifica in compozitie.
Un alt lucru pe care multi consumatori, fideli sau ocazionali, nu-l stiu e ca mierea poliflora cristalizeaza tocmai pentru ca este naturala si nu pentru ca i s-ar fi adaugat zahar in compozitie. Trebuie sa se stie ca zaharul adaugat artificial nu mai cristalizeaza.
Mierea poliflora este un aliment complet, poate cel mai complet aliment natural din cate exista. Este compusa din zaharuri simple, fructoza, glucoza, vitamine din complexul B, vitamina C, enzime si minerale.
Mierea poliflora stimuleaza pofta de mancare, imbunatateste digestia, ajuta functiile ficatului si creste procentul de hemoglobina in sange. Una, doua lingurite de miere luate dimineata, pe nemancate, cu un pahar de apa la temperatura camerei, usureaza digestia.
In bolile ficatului, medicina populara recomanda un sirop din miere de albine si lamai. Se spala bine cateva lamai, eventual cu o periuta de dinti noua, se usuca intr-un prosop de bucatarie si se taie in cuburi mici, cu tot cu coaja. Se pun cuburile intr-un borcan, fara sa se indese, si se adauga miere de albine care sa acopere lamaia in intregime.