Primul contact sexual îi ia pe nepregătite pe tinerii români, care îşi încep în medie viaţa sexuală la 14 ani, mult mai devreme decât recomandă medicii. Cancerul de col uterin, cancerul mamar, îmbătrânirea precoce şi infertiltatea sunt cele mai sumbre riscuri la care se expun. Sursa: SHUTERSTOCK
În plină "revoluţie a sexualităţii", când fete de 14 ani rămân gravide şi băieţi de 18 ani violează bătrâne, tot mai mulţi tineri iau actul sexual ca o joacă în urma căreia constată că obţin plăcere. Specialiştii spun însă că actul sexual "nu-i de joacă" şi nu ar trebui nicidecum început în perioada copilăriei când aparatul genital, dar nici psihicul nu sunt pe deplin maturizate.
Deşi maturizarea organelor sexuale are loc între 9 şi 14 ani la fete şi între 12 şi 18 ani la băieţi, momentul optim pentru începerea vieţii sexuale este,de fapt, între 18 şi 22 de ani, atât la fete, cât şi la băieţi, când ambii sunt maturizaţi fizicşi psihic, pentru a percepe corect raportul sexual.
Statistica arată însă că românii "se grăbesc" să-şi înceapă viaţa sexuală, iar nevoile sexuale "se trezesc" astăzi mult mai rapid decât în trecut. Vârsta la care tinerii îşi încep viaţa sexuală a scăzut de la 18-22 de ani, la o medie de 14 ani, iar motivul "grabei" pare să fie în primul rând "agresiunea informaţională" la care sunt expuşi din toate părţile: Internet, televiziune, chiar şi presă scrisă.
Sexul între parteneri "necopţi" se sfârşeşte cu despărţire
Totuşi, începerea precoce a vieţii sexuale poate avea repercusiuni atât în plan fizic, cât şi psihic.
"În plan sexual, începerea vieţii sexuale înainte de maturizarea psihologică poate induce trăiri sexuale inadecvate atât din punct de vedere al orientării sexuale, cât şi tehnicii, ceea ce conduce la numeroase despărţiri", este de părere specialsitul în sexologie Dan Pereţianu, c