Mai mulți turiști, mai puțină evaziune fiscală. Altfel spus, doi iepuri pe care ministerul Elenei Udrea vrea să-i împuște cumpărând cu 400.000 de euro un sistem informatic integrat al cărui rol va fi să țină socoteala turiștilor mai bine decât o fac (sau se prefac că o fac) patronii de hoteluri din România.
Cel mai probabil în 2012, România va avea un program electronic pentru „evidența reală“ a numărului de turiști cazați în structurile de primire turistică. Pentru acest proiect, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) a alocat suma de 400.000 de euro, fără TVA, bani proveniți de la bugetul de stat pe 2011. Potrivit reprezentanților MDRT, acest soft este similar programelor SAP, toți operatorii economici având accesul gratuit la acesta, printr-o interfață web, costurile fiind suportate integral de minister. Se dorește astfel raportarea online a sosirilor și plecărilor turiștilor, precum și accesul rapid la registrul de evidență al acestora. Registrul electronic trebuie să permită, în paralel cu operarea normală, exploatarea lui în scopul generării de rapoarte statistice și operaționale.
În ceea ce privește raportarea, se vor evidenţia, de comun acord cu MDRT, un număr de zece rapoarte standard predefinite în sistem. Programul electronic va fi proiectat să fie flexibil, astfel încât să permită extinderea ulterioară cu alte relatări. Câștigătorul licitației (pe care îl vom afla la finalul lunii aprilie) trebuie să livreze sistemul „la cheie“, să se ocupe de mentenanța acestuia, pe o perioadă de un an, și să ofere și training pentru utilizare.
Prea puțini turiști raportați
Motivul pentru care ministerul dorește implementarea unui astfel de sistem este constatarea unor diferențe între numărul de turiști raportați de către poliția de frontieră și cel raportat de către structurile de primire turistică. De remarcat că un sistem sim