Andrei Andreicuţ, proaspăt-numitul Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, are la activ o decizie a CNSAS de poliţie politică. Prin informările date fostei Securităţi, Andreicuţ îşi adaugă numele pe o listă de înalţi prelaţi foşti colaboratori.
18 martie 2011. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române anunţă numele noului Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Înalt Preasfinţia Sa Andrei Andreicuţ este ales cu 29 de voturi din 46 exprimate. Acesta declară emoţionat: „Această zi e importantă pentru viaţa mea şi pentru Biserică. După 25 de ani mă întorc din nou la Cluj". Apoi îşi anunţă succint priorităţile noului mandat: „Trebuie să ne ocupăm de tineri, pentru că ei vor fi misiunea noastră, ei vor duce steagul mai departe".
Alegerea lui Andrei Andreicuţ este comentată pozitiv în mediul bisericesc. Teologul Radu Preda, directorul Institutului Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale şi Interreligioase, îl caracterizează pe noul Mitropolit ca fiind un „păstor de suflete şi gospodar. Ceea ce nu se pomeneşte deloc este trecutul extrem de controversat al lui Andrei Andreicuţ. În special relaţia sa dovedită cu fosta Securitate. O relaţie curăţată parţial printr-o decizie a instanţei, dar care continuă să ridice suspiciuni.
„Dialectica drăcească"
În anul 2007, Andrei Andreicuţ a fost deconspirat ca fost colaborator al Securităţii. Numele său de cod era „Ionică", un diminutiv atribuit din copilărie. La acel moment, CNSAS decreta: poliţie politică.
Scriitorul Mircea Dinescu, membru în colegiul CNSAS, explica condiţiile racolării actualului Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Acesta ar fi fost şantajat de către angajaţii fostei Securităţi, după încercarea preotului de a mitui un profesor de la Seminarul Teologic din Bucureşti „pentru cineva, ca să intre la Seminarul