Avem destulă, că mai dăm și la export. Până în Parlamentul European. Dacă nu direct la ”corupție”, cel puțin la ”șmecherie dâmbovițeană” (și/sau ”corporatistă”) poate fi încadrată acțiunea europarlamentarului PSD Adrian Severin, care a facturat 12.000 de euro unei așa-zise firme de lobby, pentru a depune un amendament la o lege legată de banking. Doar că reprezentanții firmei de lobby s-au dovedit a fi.. jurnaliști britanici de la ”The Sunday Times”. Alături de Adrian Severin, au mai luat ”plasă” de la jurnaliștii britanici, alți doi europarlamentari, unul sloven și altul austriac (asta ca să nu ne mai amăgim prea tare că am avea exclusivitate la corupție și/sau șmecherie).
Bun. Care au fost reacțiile? Austriacul Ernst Stasser și-a anunțat demisia și retragerea definitivă din politică. Dinspre partea slovenă nicio veste. Adrian Severin: cică ar fi vorba ”doar” de consultanță, nu de trafic de influență. Iar una dintre afirmații e de-a dreptul memorabilă: ”Făceau (așa-zisa firmă de lobby – n.a.) presiune să-mi dea banii. A fost un nou semn de întrebare, pentru că nicio firmă din lume nu se grăbeşte să te plătească. Mi-am zis că o fi o firmă serioasă, britanică…”, a afirmat Severin. Unde n-am avea și noi de-a face cu asemenea firme ”serioase”…
Alte reacții? Colega sa de Euro-Parlament, Monica Macovei îi solicită demisia și cere DNA să se autosesizeze. Costi Rogozanu îi sugerează lui Victor Ponta să-i ceară demisia lui Severin. Monica Macovei invocă argumente ce țin de legalitate, Costi de moralitate. Faptul că au dreptate nu mă împiedică însă să nu zâmbesc: parcă de legalitate și moralitate (pentru a nu mai vorbi de imaginea României) le pasă majorității politicienilor români…
Asta nu înseamnă însă că Adrian Severin nu ar trebui să-și prezinte demisia ori să fie demis. Pentru că, într-adevăr, a făcut de rușine partidul și România. Păi nu se cheamă c