Franta, tara care a sustinut cel mai puternic operatiunea militara din Libia si care si-a asumat rolul de coordonator al ei, alaturi de Statele Unite, Marea Britanie, Canada si Italia reprezinta statele care alcatuiesc asa-numita "coalitie" care a lansat, sambata seara, primele atacuri asupra Libiei lui Muammar Gaddafi. Si alte state, precum Spania, Quatar, Olanda, Danemarca, Norvegia si Belgia si-au declarat, insa, disponibilitatea de a participa la operatiunea militara al carei scop este inlaturarea lui Muammar Gaddafi de la conducerea Libiei.
Printre statele care au facut front comun impotriva operatiunii din Libia se numara Rusia, China, Brazilia sau India, dar si Germania, care a anuntat ca nu va lua parte la aceasta operatiune militara. In schimb, cancelarul Angela Merkel a declarat ca Germania se ofera sa trimita avioane de recunoastere AWACS in Afganistan, cu scopul de a suplini trupele americane de aici, care ar urma sa fie redirectionate catre operatiunea din Libia.
FRANTAFranta dispune de aproximativ 100 de avioane de vanatoare, in special Rafale si Mirage 2000, precum si de avioane de supraveghere Awacs si a trimis in zona si un portelicopter Mistral.
Bazele aeriene Solenzara din Corsica si N'Djamena din Ciad sunt in alerta.
Portavionul Charles de Gaulle, aflat la Toulon (in sudul Frantei), a fost trimis duminica spre Libia.
In fine, marina franceza este reprezentata de doua fregate, una anti-submarine si una anti atacuri aeriene, dar si un submarin nuclear de atac. MAREA BRITANIEMarea Britanie a mobilizat avioane de lupta Tornado si Eurofighter (sau Typhoon) la bazele sale din apropierea Libiei.
Britanicii detin, de asemenea, avioane Sentinel, Nimrod si Awacs, importante pentru misiuni de recunoastere si supraveghere.
Doua fregate britanice au fost tr