Un amplu reportaj, realizat de CNN, aduce din nou în atenţia publicului din întreaga lume traumele pe care trebuie să le retrăiască supravieţuitorii primelor bombardamente atomice din istoria omenirii. Fantomele de la Hiroshima şi Nagasaki îi bântuie pe "hibakusha"
Nu au cunoştinţe despre radioctivitate, nu deţin noţiuni despre tectonica Pământului sau metode eficiente de răcire a reactoarelor nucleare, nu cunosc formula chimică a izotopului radioactiv Xenon-133, dar au învăţat care sunt efectele radiaţiilor într-un mod cumplit: au trăit pe pielea lor dezastrele nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki. Cunoscuţi sub numele de "hibakusha", supravieţuitorii bombei atomice se tem de ce s-ar putea întâmpla la Fukushima. Deşi a trecut mai bine de jumătate de secol de la atacurile cu bombă atomică lansate de Statele Unite ale Americii împotriva Japoniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, exploziile în lanţ de la centrala nucleară Fukushima Daiichi îi fac să creadă că ipoteza unei noi explozii atomice nu e una exclusă sau absurdă.
Radiaţiile le-au distrus familiile şi i-au lăsat mutilaţi pe viaţă
Cu ochii aţintiţi asupra televizorului pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă la centrala nucleară din Japonia, o bătrână care trăieşte acum în SUA rememorează momentele de acum 66 de ani. Sasamori (78 de ani) avea doar 13 ani, în momentul dezastrului de la Hiroshima. Ea le-a povestit reporterilor CNN cum a văzut zburând pe cer un avion american. Era copil şi era constrânsă să lucreze în folosul comunităţii "Ce avion drăguţ!", a exclamat ea înainte ca bombardamentele să înceapă, fără a conştientiza efectele radiaţiilor care au mutilat-o în timp şi care i-au omorât pe membrii familiei ei. La o milă distanţă (1,6 kilometri), aceştia au fost grav răniţi. Bătrânica poveşteşte cum alţi vecini de-ai săi, care nu aveau nicio zgârietură în urma impactulu