UPDATE 17. 00 –BBC News: Autorităţile japoneze susţin că peste 15.000 de persoane ar fi murit NUMAI în prefectura Miyagi, una dintre cele mai afectate de cutremurul şi tsunami-ul din 11 martie. Bilanţul oficial indică 8,133 de morţi şi peste 12.000 de răniţi
UPDATE 15:15. Radiaţiile depăşesc nivelul de siguranţă în provinciile Fukushima şi Ibaraki, a anunţat ministrul japonez al Sănătăţii, citat de Reuters.
UPDATE 11:50. Centrala nucleară japoneză Fukushima 1 nu va mai fi utilizată după lanţul de accidente care au avut loc la reactoarele sale, provocate de cutremurul urmat de tsunami, la 11 martie, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Guvernului, citat de AFP.
"Analizând cu obiectivitate situaţia centralei, cred că pare evident că centrala Fukushima Daiichi (numărul 1) nu este în stare să mai funcţioneze din nou", a declarat Yukio Edano, într-o conferinţă de presă.
El a precizat, totuşi, că hotărârea nu revine doar autorităţilor statului, centrala fiind administrată de Tokyo Electric Power (TEPCO), una dintre principalele companii private de electricitate din Japonia.
Situată pe coastă, la aproximativ 250 de kilometri nord-est de Tokyo, Fukushima 1 este o centrală învechită, fiind construită în anii '70.
Ea este echipată cu şase reactoare cu apă fierbătoare (BWR), care au fost grav avariate de cutremurul cu magnitudinea 9, cel mai puternic înregistrat vreodată în Japonia, urmat de un tsunami devastator.
Exploziile, incendiile şi apa de mare utilizată pentru a le răci au distrus, de asemenea, în parte, patru dintre cele şase reactoare.
Japonezii se tem de ploile radioactive, deşi se fac eforturi uriaşe pentru a ţine sub control situaţia de la centrala Fukushima. Noi veşti proaste vin duminică dimineaţă de la reactoarele afectate. Iar sunt probleme cu răcirea, deşi dum