Statisticile din Statele Unite ale Americii arată că peste cinci milioane de copii au ADHD, informează The Huffington Post, iar la nivel mondial între 3 şi 7 la sută dintre şcolari pot suferi de deficit de atenţie. ADHD este o tulburare comportamentală întâlnită în rândul copiilor, manifestată prin imposibilitatea persoanei afectate de a se concentra asupra unei activităţi anume. Potrivit specialiştilor, această afecţiune se caracterizează prin modificări ale dispoziţiei, anxietate, impulsivitate, ostilitate, tulburări ale somnului asociate cu alte simptome precum dureri de cap, migrene şi disconfort gastric.
Deşi până în prezent se credea că afecţiunea este moştenită, ultimele studii din domeniu au demonstrat că apariţia ADHD este influenţată de mai mulţi factori, printre care şi alimentaţia. Medicii susţin că dieta zilnică joacă un rol esenţial atât în apariţia deficitului de atenţie, cât şi în tratarea lui.
Studiile de specialitate citate de Huffinghton Post au demonstrat că există o strânsă legătură între mâncarea tot mai intens procesată, bogată în aditivi alimentari, şi apariţia ADHD. În acelaşi timp, agricultura tot mai mult industrializată măreşte predispoziţia spre această afecţiune. Astfel, copiii expuşi la concentraţii mari de pesticide prin intermediul consumului de fructe şi legume pot prezenta riscuri mai mari de a dezvolta sindromul hiperkinetic cu deficit de atenţie, susţin cercetătorii americani şi canadieni.
Acizii Omega 3 ameliorează deficitul de atenţie
Specialiştii recomandă părinţilor care au copii afectaţi de ADHD să evite să le dea sucurile carbogazoase de tip cola sau ciocolată, deoarece acestea stimulează sistemul nervos.
Pentru a ţine sub control afecţiunea se recomandă o dietă bazată pe proteine: fasole, brânză, ouă, carne şi nuci; carbohidraţi simpli: sirop de porumb, miere, orez alb şi c