Salonul parizian la a 31-a ediție
De două zile, la Porţile Versailles-ului este deschis, ca în fiecare an, Salonul Cărţii. Anul acesta, invitaţii de onoare sunt editurile nordice, ai căror autori au reuşit să cucerească publicul şi piaţa internaţională: Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda şi Islanda.
Hrăniţi de tradiţia celebrelor saga islandeze, scriitorii acestor "ţări ale gheţurilor", cum i-a numit un cornicar, au povestea în sânge. Epopeea a început încă din anii '80 cu romanele poliţiste semnate de Sjöwall şi Wahlö, au continuat cu "Le lièvre de Vatanen" de Arto Paasilinna, care a intrat la sfârşitul acelui deceniu în topul celor mai bine vândute cărţi, şi au culminat, în 2000, cu omniprezenta trilogie de 2.000 de pagini "Millenium", a lui Stieg Larsson, cu cărţile semnate de Camilla Lackberg, de finlandeza Sofi Oksanen, de "Agatha Christie a Nordului", islandeza Yrsa Sigurdardottir, prezentă recent la Bucureşti, ale cărei volume "Cenuşă şi pulbere" şi "Suflete damnate" se află de puţin timp şi în librăriile noastre.
Pe primul loc în interesul cititorilor şi criticilor s-a aflat norvegianul Jo Nesbo, cu thrillerul "Le Léopard". Ziarist specializat în economie, fost jucător de fotbal, cântăreţ în grupul rock "Di Derre" din 1990, ras în cap, cu bluzon de piele, scriitorul, vizibil de la distanţă la Salon, este creatorul personajului Harry, un poliţist dur, singuratic şi cu gânduri de sinucidere. Cărţile lui Nesbo au fost traduse în 40 de ţări şi vândute în 5 milioane de exemplare. Autorul atacă în volumele lui mitul societăţii unei Scandinavii perfecte, dar personajul său străbate lumea, anchetând în Australia, ca în romanul "L'Homme chauve-souris" (Omul liliac), sau în Asia, la Hong Kong.
Alături de literatura nordică au fost omagiaţi scriitori ca Jean-Marie Blas de Roblès, autor francez de origine algeriană, distins cu Premiul Médicis, care