Curtea de Apel Bucureşti a respins joia trecută recursul formulat de Nuclearelectrica împotriva hotărârii Tribunalului Bucureşti în dosarul privind înfiinţarea Electra şi a rămas astfel irevocabilă respingerea înregistrării Proiectului de constituire a Companiei Naţionale Electra, potrivit unui comunicat al Hidrosind.
„În atare situaţie, Compania Electra nu mai poate lua fiinţă, proiectul de restructurare a sistemului energetic, promovat de Guvernul României, fiind irevocabil desfiinţat", spun sindicaliştii din Hidroelectrica. Potrivit Curţii de Apel, recursul a fost respins ca fiind tardiv.
Citiţi şi Constantin Bălăşoiu a demisionat din CA Turceni şi Rovinari: "Electra nu se va înfiinţa prea curând"
Până la această oră, Ministerul Economiei nu a răspuns solicitării ziarului "Adevărul" de a oferi un punct de vedere referitor la aceste informaţii.
În noiembrie 2010, Tribunalul Bucureşti a declarat nelegală înfiinţarea Electra, întrucât fuziunea societăţilor din energie nu poate avea loc concomitent cu divizarea Hidroelectrica.
Guvernul şi-a propus restructurarea sectorului energetic prin înfiinţarea a două companii, Electra şi Hidroenergetica, dar lucrează şi la un plan alternativ, care va include privatizări şi listări la bursă.
Electra ar fi trebuit să includă trei sucursale ale Hidroelectrica, cele trei complexuri energetice din Oltenia, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Nuclearelectrica.
De cealaltă parte, Hidroelectrica ar fi trebuit să fie formată din restul Hidroelectricii, termocentralele Deva, Paroşeni şi Electrocentrale Bucureşti, precum şi din Compania Naţională a Huilei.
Procesul de formare a celor două noi companii a fost blocat în instanţă de Fondul Proprietatea şi de sindicatele din Hidroelectrica.
Guvernul şi-a asumat în faţa FMI elaborarea unui plan alternativ de reorganizare a sec