De sus în jos, sistemul medical din România este căpuşat de patru actori principali: multinaţionalele producătoare de medicamente, distribuitorii, farmaciile şi medicii de familie.
Cu toţii sug de la aceeaşi oaie, numită generic statul român. Adică noi, cei care plătim asigurare de sănătate.
Desenul este relativ simplu. Multinaţionalele nu se prea amestecă în scheme „ieftine" de fraudare. Ele pot doar da şpagă comisiei de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii pentru a-şi băga un medicament „revoluţionar" şi foarte scump pe lista de gratuite şi compensate. Medicii îl vor recomanda bolnavilor cronici iar Casa de Asigurări de Sănătate va deconta milioane de euro. Bravo!
Mai jos pe lista noastră, sunt distribuitorii. Aceştia vând unei farmacii, să zicem, 40 de cutii de medicamente din categoria „gratuite şi compensate". Se taie factură doar pe 20 de cutii, iar de la Casa de Asigurări de Sănătate se decontează bani pentru toate cele 40 de cutii. Aşa se face că pentru jumătate din marfa vândută nu se plăteşte TVA, impozit pe profit etc., iar distribuitorii vor fi părtaşi la caşcaval cu farmaciile.
În capul listei sau la coada ei, depinde cum privim lucrurile, sunt medicii de familie care au cel puţin două metode de a frauda banii contribuabililor. Eliberează reţete gratuite şi compensate unor persoane sănătoase tun. „Bolnavii" n-au călcat în viaţa lor pe la farmacie nici măcar pentru o răceală, însă farmaciile decontează de la Casa de Asigurări sute de mii de euro pentru reţetele eliberate de medicii de familie. În acest caz, profitul este împărţit între medicul de familie şi farmacist. A doua metodă este de a-şi umfla lista de asiguraţi cu persoane decedate sau care mai apar şi pe listele altor medici. Pentru fiecare astfel de persoană, medicul de familie încasează bani de la stat. Sistemul este putred şi nu permite încă depistarea ac