Neamurile liderului libian deţin un imperiu financiar de pe urma activelor din petrol, gaze, telecomunicaţii, infrastructură, imobiliare, activităţi hoteliere, media, sport, distribuţie. Experţii susţin că este o mare problemă să faci distincţie între banii statului libian şi cei privaţi ai clanului Gaddafi, din cauza modului netransparent în care sunt gestionate afacerile.
Copiii lui Gaddafi şi soţia sa controlează majoritatea sectoarelor economice importante din ţară, dar principala sursă de finanţare a clanului rămâne petrolul, potrivit unor depeşe diplomatice americane, dezvăluite de WikiLeaks.
Familia şi apropiaţii lui Gaddafi ar beneficia de venituri provenind direct de la Compania naţională de petrol şi filialele sale de gaz, dar mai deţin şi părţi importante din capitalul societăţii petroliere Tamoil. Averea totală a dictatorului s-ar ridica la 120 de miliarde de dolari, este de părere Hosni Abidi, director al Centrului de Studii şi Cercetări asupra Lumii Arabe.
Citiţi şi: Saif al-Islam, legături economice peste Prut
Această cifră a fost calculată de diplomaţii americani şi apare în documentele dezvăluite de WikiLeaks. Ea corespunde unei treimi din cele 450 de miliarde de dolari, câştig din exportul de hidrocarburi ale Libiei, din anii 1980 şi până anul acesta. O treime din această sumă a dispărut în mod misterios din statisticile oficiale ale statului. „Marea întrebare pe care toată lumea o pune este care e graniţa dintre banii privaţi şi cei ai statului", se întreabă Abidi. „Chiar şi societăţile care beneficiază de plasamente ale Fondului Suveran Libian (LIA) nu ştiu dacă e vorba de investiţii ale Libiei sau ale lui Gaddafi, mai spune Abidi, citat de „The Telegraf".
Filme americane cu bani de la Gaddafi
Experţii susţin că este o mare problemă să faci distincţia între banii statului libian şi cei privaţi a