Precipitaţiile care au început să cadă luni, 21 martie, la Fukushima şi Tokyo bagă spaima în japonezi, care se tem de eventuale ploi radioactive. Dacă la Tokyo ploaia nu pare să reprezinte un pericol pentru sănătate, la Fukushima Ministerul Sănătăţii le recomandă oamenilor să nu bea apă de la robinet. Populaţia are în continuare încredere mai degrabă în armată decât în prim-ministru, care e criticat pentru cum a gestionat criza până acum.
Corespondentul RFI la Tokyo, Frédéric Charles
Plouă peste centrala nucleară de la Fukushima. O ploaie fină. Plouă şi la Tokyo. Vântul duce emanaţiile radioactive de la reactoarele avariate spre sud, adică spre Capitală. În zona acestor două localităţi, particule radioactive au fost detectate în apa de la robinet. La Fukushima, Ministerul Sănătăţii îi sfătuieşte pe locuitori să nu bea de la robinet. La Tokyo se crede că ploaia este contaminată.
Pe acoperişurile unor ambasade au fost instalate instrumente de măsurare a radioactivităţii. Deocamdată, însă, ploile nu reprezintă un pericol pentru sănătatea omului.
Ploaia l-a împiedicat pe premierul Naoto Kan să meargă în regiunea centralei de la Fukushima. Poate fi şi o scuză. Supravieţuitorii nu vor să-l vadă şi critică modul în care a gestionat criza.
Armata deţine controlul asupra centralei de la Fukushima, unde energia electrică a fost restabilită în trei săli de control. Armata este cea în care populaţia îşi pune acum cea mai mare încredere.
Precipitaţiile care au început să cadă luni, 21 martie, la Fukushima şi Tokyo bagă spaima în japonezi, care se tem de eventuale ploi radioactive. Dacă la Tokyo ploaia nu pare să reprezinte un pericol pentru sănătate, la Fukushima Ministerul Sănătăţii le recomandă oamenilor să nu bea apă de la robinet. Populaţia are în continuare încredere mai degrabă în armată decât în prim-ministru, care e criticat pentr