Dupa renuntarea la programele de dezvoltare a armelor de distrugere in masa la inceputul anilor 2000, Gaddafi a devenit unul dintre liderii africani preferati ai Occidentului. Daca astazi colonelul este numit “nebun”, “tiran” sau “dictator”, in urma cu mai putin de cinci ani era laudat drept “o forta a moderatiei in Africa". Nicolas Sarkozy, Condoleeza Rice, Silvio Berlusconi si Tony Blair sunt doar cativa dintre liderii occidentali care au vizitat Libia si s-au intalnit cu Gaddafi in cortul sau extravagant.
In urma cu aproape exact 7 ani, in 25 martie 2004, fostul prim-ministru britanic Tony Blair vizita Libia, fiind astfel primul oficial occidental de rang inalt care merge la Tripoli. In urma intalnirii dintre Blair si Gaddafi, compania petroliera anglo-olandeza Shell a semnat contracte de explorare petroliera in valoare de 550 de milioane de lire sterline. Prima vizita a unui prim-ministru britanic in Libia din 1943 s-a desfasurat intr-un cort instalat la marginea capitalei Tripoli si a fost criticata dur de presa britanica si de opozitie.
La trei ani de la vizita lui Blair, in iulie 2007, Nicolas Sarkozy, acum principalul oponent al lui Muammar Gaddafi, vizita si el Tripoli pentru a discuta cu dictatorul nord-african despre potentialul intaririi legaturilor dintre cele doua tari. Printre intelegerile semnate la acea data se numara si acorduri privind vanzari de armament francez catre Libia si constructia unui reactor atomoelectric de catre Franta.
“Daca indraznim sa spunem ca energia nucleara civila este rezervata pentru coasta nordica a Mediteranei si ca Lumea Araba nu este suficient de responsabila pentru a avea energie nucleara, atunci ii umilim si pavam drumul spre un razboi intre civilizatii”, declara Sarkozy la Tripoli despre posibilitatea colaborarii in domeniul atomic dintre cele doua tari, citat de Der Spiegel. Intalnire