Românii au epuizat stocurile de iodură de potasiu din farmacii, de teama radiaţiilor. Cererea pentru pastilele de iod a crescut brusc peste tot în lume, ca urmare a exploziilor de la centrala nucleară de la Fukushima. Medicii avertizează că în realitate consumul de pastile de iod poate avea efecte negative.
Autorităţile au dat asigurări că România nu este afectată de radiaţiile din Japonia, însă bucureştenii au golit stocurile de iod din farmacii.
Doctorii atrag atenţia că un consum preventiv de iod poate produce reacţii adverse.
Preşedintele Camerei Federative a Medicilor, Dan Pereţianu spune la RFI că pastilele de iod ar trebui să se ia numai cu recomandarea medicului, deci dacă este cazul.
Aportul de iod este necesar producerii hormonilor tiroidieni, însă în cazul unei supradoze, consumatorii îşi pun sănatatea în pericol.
Produsul este contraindicat persoanelor care au alergie la iod şi la fructe de mare, celor care suferă de afecţiuni renale sau anumite boli de piele.
Efectele secundare pot consta în dereglari ale glandei tiroide, probleme cardiace, dureri abdominale, diaree sau chiar deces, în caz de supradoză.
Achiziţionarea tabletelor de iodură de potasiu din farmaciile cu circuit deschis este inutilă pentru cea mai mare parte a persoanelor, pentru că ele nu conţin iod suficient pentru blocarea tiroidiană, existând de asemenea şi riscul intoxicaţiei voluntare, se arată într-un comunicat al Ministerul Sănătăţii.
"Pentru cea mai mare parte a persoanelor, achiziţionarea în aceste zile a tabletelor de iodură de potasiu din circuitul farmaceutic deschis este inutilă, deoarece acestea nu conţin iod suficient pentru blocarea tiroidiană. Mai mult, există persoane pentru care terapia este nerecomandată, iar consumul de tablete fără indicaţia medicului comportă riscuri prin reacţii adverse nedorite şi intoxicaţie vol