Industria vinului este un domeniu predominant masculin. Această regulă a fost încălcată însă de Aurelia Vişinescu şi Luchi Georgescu. Cea mai valoroasă medalie obţinută în ultimii 20 de ani de România la concursurile internaţionale de vinuri a fost câştigată de Aurelia Vişinescu.
Marea medalie de aur de la Concursul Mondial al Vinurilor de la Bruxelles, ediţia 2002, i-a fost atribuită româncei care de-abia împlinise 33 de ani, pentru un Pinot Noir, recolta 1999, vinificat pentru Cramele Halewood România. Pasionată de flori, Aurelia a absolvit cursurile Facultăţii de Horticultură la Academia de Agronomie din Bucureşti, în anul 1993. După cum mărturiseşte, întâlnirea cu vinul a fost dragoste la prima vedere. Iar această pasiune a propulsat-o în elita industriei viti-vinicole din România. Succesul a venit în urma aplicării în practică a tehnicilor deprinse în stagiile de perfecţionare făcute în cramele din Lumea Nouă, Australia şi Africa de Sud.
Acum, când are propriul business, după ce a renunţat la funcţia de director executiv de la Halewood România Vinuri, se axează pe producţia de vinuri cu personalitate. Suprafaţa de 60 de hectare pe care o exploatează în Săhăteni, Dealu Mare, o consideră optimă pentru a crea altfel de vinuri, care s-o reprezinte. Acest lucru o ajută în special pe pieţele externe. Dacă mulţi dintre producătorii locali se axează pe livrări interne, Vişinescu mizează mai mult pe prezenţa externă, mai profitabilă. De altfel, în prezent, exporturile reprezintă 30-40% din cifra de afaceri, ţinta imediată fiind depăşirea pragului de 50%.
Primul loc e vizat de o femeie
În timp ce Vişinescu doreşte să rămână pe nişa vinurilor superpremium, un mare producător, precum Vincon, impune o cu totul altă strategie de dezvoltare. Este şi normal dacă ţinem cont de suprafeţele exploatate: 60 de hectare la Săhăteni faţă de cele peste 1.500 de h