Doi studenţi români au inventat un dispozitiv performant, folosind o idee din pelicula „Italian Job“; invenţia i-a dus în finala Innovact Awards 2011. Proiectul celor doi tineri propune o tehnologie nouă şi un aparat pentru perforarea materialelor metalice, care se bazează pe o compoziţie pirotehnică: thermita.
Andrei Petre şi Andrei Mihalache sunt studenţi în ultimul an la Universitatea „Transilvania" din Braşov: primul la Facultatea de Inginerie Tehnologică, specializarea Tehnologia Construcţiilor de Maşini în limba franceză, iar cel de al doilea la Facultatea de Design de produs şi mediu.
Studenţii vor participa la cea de a 15-a ediţie a Forumului european al start-up-urilor INNOVACT, care va avea loc la Reims (Franţa), peste o săptămână. Câştigătorii vor primi ajutor financiar şi recomandări de la experţi pentru a-şi pune în aplicare proiectul.
Cum arată invenţia voastră şi la ce va putea fi utilizată?
Andrei Petre: Proiectul propus vizează realizarea unui sistem de prehensiune pentru găurire, montat pe un robot industrial. Scopul este de a perfora metale dure, spre exemplu, Titan sau Wolfram, precum şi perforarea rapidă a metalelor moi de tipul alamei, aluminiului, cuprului, pentru orice diametru cuprins între 1 mm şi 200 mm.
Odată ajunsă în încărcătorul de pastile (thermit), în spaţiul de aprindere cu arc electric, substanţa este aprinsă şi este eliberată să curgă către următoarea încăpere, prin îndepărtarea sistemului automat de blocare al pastilelor. Ajunsă în următoarea încăpere, cu forma schimbată din solid în lichid, pastila topeşte metalul dorit pentru perforare.
La câteva secunde în urmă, motorul acţionează o sculă de aşchiere de formă tubulară, având cuţite de tăiere la capătul unde se realiza perforarea pentru a se realiza un canal. Acesta permite crearea spaţiului închis pentru a proteja restul semifabricatului de a