Pentru a nu cădea victimele traficului de persoane, adolescenţii şi tinerii trebuie să aibă mare grijă la modul în care folosesc internetul şi mai ales reţelele de socializare.
„Când importă liste de contact, tinerii au tendinţa să le importe la grămadă, fără să filtreze şi să cunoască persoanele respective, ceea ce-i face să se expună la nişte riscuri semnificative“, a declarat inspector de poliţie Daniela Ivănuş, coordonatorul Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane (CRITP) Craiova.
Aceasta a explicat că, în Dolj, 75% dintre victimele minore ale traficului de persoane au fost abordate în mod direct de recrutori care fac parte din anturajul victimelor (prieteni, familie sau cunoştinţe, inclusiv cele de pe internet).
Tinerii trebuie să aibă mare grijă şi la pozele şi informaţiile personale pe care le postează pe internet. „Există persoane necunoscute cu care minorii intră în contact şi care le cer poze provocatoare (în special în cazul fetelor), în schimbul unei sume de bani sau al unui serviciu. Aceste poze pot fi utilizate chiar pentru a-i şantaja. De asemenea, le atrag atenţia cu privire la postarea datelor personale (numele şi prenumele, adresa, telefonul, şcoala la care învaţă, informaţii despre familie, despre problemele din familie), care nu trebuie date unei persoane necunoscute“, a mai spus Daniela Ivănuş.
În judeţul Dolj, numărul victimelor a crescut de la un an la altul, în 2010 fiind identificate 36 de victime, din care 18 au fost minore care au fost exploatate sexual în Italia sau în România. Pentru a nu cădea victimele traficului de persoane, adolescenţii şi tinerii trebuie să aibă mare grijă la modul în care folosesc internetul şi mai ales reţelele de socializare.
„Când importă liste de contact, tinerii au tendinţa să le importe la grămadă, fără să filtreze şi să cunoască persoanele respective, ceea ce-i face să