Brăila, Iaşiul şi Gorjul sunt campioane în atragerea de fonduri europene pentru infrastructură şi încep deja lucrările pe şantiere. Banii alocaţi de UE pentru crearea de poli de creştere economică sunt aproape epuizaţi, iar proiectele au ajuns în faza de execuţie ce se va încheia în cel mult doi ani.
Ghidul solicitantului
Unul dintre cele mai importante capitole ale Programului Operaţional Regional (POR) este „Crearea de Poli de Creştere Economică", domeniu în care au fost deja contractate 3,1 miliarde de euro din cele 4,3 miliarde alocate, anunţă Ministerul Dezvoltării. Din cele 1.000 de proiecte agreate pentru finanţare, cele mai multe se regăsesc în judeţele Iaşi, Timişoara, Brăila, Constanţa şi Gorj, unde vor începe efectiv lucrările pe şantiere. Conducerea ministerului estimează că se vor crea câteva zeci de mii de locuri de muncă noi, întrucât proiectele respective vizează în special dezvoltarea infrastructurii şi trec deja în faza de execuţie. „Majoritatea lucrărilor vor fi închise până în 2013", precizează ministrul Elena Udrea, care arată că mai sunt chiar şi proiecte ce nu mai pot fi finanţate prin POR (motivul: s-au epuizat fondurile), astfel că vor primi bani printr-un alt program, respectiv „Planul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii" (PNDI). De altfel, vor exista obiective de investiţii în fiecare localitate din România, iar totalul fondurilor va fi contractat până la mijlocul acestui an, afirmă oficialul MDRT.
Încep angajările
În judeţele cu cele mai multe proiecte eligibile, şi nu numai, s-au înmulţit deja anunţurile de angajare, în special pentru posturi specifice lucrărilor de construcţii. Câteva exemple: l în Gorj se caută muncitori pentru tăierea sau spargerea materialelor de construcţii sau pentru diverse lucrări de natură hidrotehnică, dar şi pentru reabilitarea de drumuri şi poduri l în Brăila se angajează ingineri