Pe ultima sută de metri la redactarea Bugetului pentru 2011, conducerea Bursei de Valori Bucureşti stă cu ochii pe tranzacţiile cu acţiuni "Fondul Proprietatea", conştientă că profitul pe care BVB l-ar putea obţine anul acesta depinde în mare parte de valoarea schimburilor cu titlurile FP. Conducerea BVB va prezenta Bugetul de Venituri şi Cheltuieli în Adunarea Generală de la finele lunii aprilie, când va fi supus aprobării acţionarilor.
Deşi valoarea medie zilnică a tranzacţiilor de la BVB în primele două luni ale anului s-a dublat faţă de 2010, la peste zece milioane de euro, conducerea Bursei declară că nu prea este mulţumită de lichiditatea tranzacţiilor de la BVB, cu atât mai mult cu cât creşterea numărului de market-makeri pe "Fondul Proprietatea" nu a determinat majorarea valorii schimburilor în a doua lună de tranzacţionare, comparativ cu prima. În prezent, pe acţiunile FP sunt aprobaţi cinci market-makeri, dintre care "Broker" Cluj, BCR, Raiffeisen Centrobank şi "Wood" sunt activi.
"Unicredit" a fost aprobat ca market-maker pe FP, însă nu este activ, potrivit conducerii BVB.
Valentin Ionescu, directorul general al BVB, ne-a declarat, în cadrul unui interviu acordat ziarului "BURSA":
"Avem discuţii cu toţi market-makerii să reducă spread-ul de 2% dintre bid şi ask şi să dubleze volumul de acţiuni cu care s-au angajat să susţină cotaţia FP, în prezent acesta fiind de 100.000 de titluri. Sperăm ca, astfel, să reuşim să creştem valoarea tranzacţiilor cu acţiuni FP. Deocamdată, nu sunt atât de mulţumit de lichiditate, mă aşteptam să fie mai mare".
Directorul general al Bursei este de părere că valoarea tranzacţiilor cu acţiuni FP, sub estimările sale, poate fi pusă şi pe seama evenimentelor politice din Orientul Mijlociu şi reorientării investitorilor către pieţele de mărfuri şi materii prime, în detrimentul pieţelor de capital. @N