Ministrul dezvoltării Elena Udrea, ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea şi primarul sectorului 5 Marian Vanghelie au bătut palma pentru construcţia a 10.000 de locuinţe în cartierul bucureştean Ghencea, proiect estimat de ZF la circa 200-300 milioane de euro, ce ar urma să fie cel mai mare cartier construit după Revoluţie în România.
Reprezentanţii celor trei partide, PDL (Udrea), UNPR (Oprea) şi PSD (Vanghelie) au anunţat cu surle şi trâmbiţe, inclusiv pe blogurile personale, proiectul din Ghencea, care va fi construit în parteneriat public-privat pe un teren de 101,5 hectare pe care Ministerul Apărării l-a transferat în patrimoniul sectorului 5. Locuinţele vor fi realizate în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), iar armata va primit peste 25% dintre acestea.
Deocamdată nu există estimări de cost privind aceste locuinţe şi nici nu se ştie de unde va fi obţinută finanţarea cu care trebuie să participe statul în acest parteneriat public- privat, însă Elena Udrea a declarat că locuinţele ANL pot fi construite exclusiv din fonduri private, sumele urmând a fi recuperate de către investitori de la locatari în 20-25 ani, perioadă după care imobilele vor intra în proprietatea statului.
În condiţiile în care ANL vinde apartamente la un preţ de circa 400 de euro pe metrul pătrat, dacă considerăm 10.000 de locuinţe a câte două camere, cu o suprafaţă medie de 60 de metri pătraţi, costul total al noului cartier s-ar putea ridica la 240 milioane de euro, potrivit calculelor ZF.
Cartierul va fi cel mai mare "proiect imobiliar al Guvernului din ultimii 20 de ani", spune Udrea pe blogul personal. Înainte de '89, în Capitală s-au construit cel puţin 27.000 de apartamente pe an, dintr-un total naţional mediu de 75.000 de unităţi din anii '50 până în '89.
În prezent, cel mai mare ansamblu rezidenţial construit în Bucureşti î